Daan van Doorn

(NED)

Daan van Doorn (16-03-1958, Rhoon) is een Nederlandse kunstschilder, die internationaal geprezen is om zijn schilderijen en portretten. Hij groeide op in een oude bakkersfamilie maar wilde geen directeur van een koekjesfabriek worden. Hij brak met de familietraditie en koos voor de kunst. Van Doorn volgde een opleiding aan de Willem de Kooning Academie, maar verliet de school en begon zelf te experimenteren. Hij ontwikkelde een liefde voor natuurlijke pigmenten, maakte zelf verf en ook de lijsten. Van Doorn begon portretten te schilderen, in een geheel eigen stijl. Met transparante kleurvlakken waarin vaak de schetsen nog zichtbaar zijn. Hij kreeg opdrachten van diverse leden van het Nederlandse parlement en van de koninklijke familie. Van Doorn exposeerde o.a. in het Stedelijk Museum in Amsterdam, de National Portrait Gallery in Londen en het Sharjah Art Museum in Dubai.

Hij schildert nog steeds portretten maar blijft altijd zoeken naar nieuwe manieren van afbeelden. Voor van Doorn is kunst een ontwikkeling: meegroeien met fascinaties, met verwondering. Doen wat je nog niet kende, leren wat je nog niet wist. Verkennen wat je voor onmogelijk hield.

De grote botanische bloemschilderijen van Daan van Doorn zijn geïnspireerd door Nederlandse bloemstillevens uit de 17e eeuw. Er bleek ook een illustere groep voorgangers te zijn: de Middelburgse bloemschilders uit de 17e eeuw. Zoals Christoffel van den Berghe, Balthasar van der Ast, Johannes Goedaert en Adriaen Coorte. Zij woonden en werkten in Middelburg en creëerden samen met botanisten en hoveniers de meest spectaculaire bloemschilderijen. Dit was de tijd van de tulpenmanie, van speculeren met bollen en dan maar hopen of die ene bijzondere tulp opkwam. Dat afwachten, meebuigen met de natuur, dat zit ook in de bijzondere olieverfmethode van Van Doorn. De sterk verdunde verf druipt en sluipt over het doek en mag een eigen weg kiezen. Het is beheersing en techniek, maar ook een bijna meditatief proces van loslaten, van meegaan met wat is en wat er in het moment ontstaat. Het resultaat is daardoor elke keer weer verrassend.

All artists
Request information